Hoe wordt een auto verhuisd naar het buitenland?
Ga je verhuizen naar het buitenland en wil je jouw auto meenemen? Dan zijn er een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden, namelijk de verblijfsduur in het buitenland, regelgeving, verkeersregels en meer. We vertellen je er graag meer over.
Hoe lang vertrek je naar het buitenland?
De regelgeving omtrent het verhuizen van je auto is afhankelijk van je verblijfsduur in het buitenland. Ga je voor korter dan 6 maanden, bijvoorbeeld vanwege een stage, en behoud je jouw eigen adres in Nederland? Dan is het niet nodig om de auto over te schrijven. De inschrijving in Nederland blijft van kracht.
Ga je langer naar het buitenland, bijvoorbeeld omdat je gaat emigreren vanwege een nieuwe baan of om een ander avontuur te starten, en blijf je langer dan 6 maanden? Dan moet jouw auto ingeschreven worden in het nieuwe land. Deze verplichting komt voort uit het feit dat je jezelf moet uitschrijven uit het bevolkingsregister van Nederland, wanneer je langer dan 6 maanden in een ander land verblijft. Je dient je tevens in te schrijven in het nieuwe land en daarbij is het verplicht om ook je auto over te schrijven.
In veel landen mat je enkel gratis jouw voertuig inklaren als je aan de volgende eisen voldoet:
- De auto moet binnen een jaar na inschrijven op de nieuwe locatie aankomen;
- De auto moet minimaal 6 maanden in jouw bezit zijn. Het is belangrijk dat de auto in deze 6 maanden verzekerd en gebruikt is. Indien de auto alleen stil heeft gestaan, wordt het gezien als commercieel goed en betaal je belasting.
Houd rekening met andere regels in het gastland
De regelgeving omtrent je auto en verkeersregels in het gastland kunnen verschillen met de regels in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat je jouw auto niet mag uitlenen aan de bewoners van het gastland, wanneer deze niet is ingeschreven? Verblijf je dus korter dan 6 maanden en neem je jouw auto mee, dan ben jij de enige die in de auto mag rijden.
Daarnaast is het raadzaam om je voor vertrek te verdiepen in de verkeersregels van het desbetreffende land. Zo wordt er in het Verenigd Koninkrijk aan de linkerkant van de weg gereden of word je in een ander land geconfronteerd met nieuwe verkeersborden die je nog niet kent. Om jezelf veilig te vervoeren in het gastland is het van belang dat je de verkeersregels goed kent.
Transport van de auto naar het buitenland
Naast alle regelgeving waar je rekening mee moet houden, ben je wellicht ook benieuwd hoe jouw auto van Nederland naar een ander land getransporteerd kan worden. In de meeste gevallen wordt jouw auto in een container vervoerd.
Een alternatieve vervoersmethode om jouw auto te verhuizen, is op een ro/ro schip (dat staat voor Roll on-Roll off). Dit is speciaal bedoeld om voertuigen te verschepen en wordt vaak gebruikt door fabrikanten of importeurs van nieuwe auto’s. Welke variant er wordt gebruikt, is afhankelijk van de bestemming, de staat van de auto of het budget.
Heb je een elektrische auto? Dan gelden aanvullende veiligheidsmaatregelen voor het transport. De accu van een elektrische auto wordt namelijk als “gevaarlijk goed” aangemerkt. Voor het transport moet de batterij ontkoppeld worden en mag deze maximaal 5 tot 10% vol zijn. Elektrische auto’s worden met een speciale boot vervoerd.
Wil je meer weten over het meenemen van je auto naar het buitenland? Dan kan onze partner Transpack – internationaal verhuisbedrijf je hier bij assisteren.
Geef een reactie